Piškotki


UVOD
Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013 in bo s 15.6.2013 prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

KAJ SO PIŠKOTKI
Piškotki so majhne besedilne datoteke, katere vsebujejo zaporedje številk in črk, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik, kateri pa lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

KAJ DELAJO
Piškotki so pomembni za delovanje spletnih strani, za to, da je uporabnikova izkušnja boljša. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno. Z njo je namreč omogočena višja raven storitev kot so npr. shranjevanje potrdila o registraciji, uporaba spletne trgovine, preprečevanje pretiranega prikazovanja oglasnih pasic in podobno.

OPOMBA: v kolikor jih uporabljate vam bodo piškotke namestila tudi družabna omrežja Facebook, Twitter in Youtube,. Upravljanje z njihovimi piškotki je, tako kot z vsemi piškotki tretjih oseb, izven naših pristojnosti, in je urejeno s pogoji sodelovanja, ki ste jih uporabniki teh omrežij sprejeli ob registraciji.
Tudi oglaševalski partnerji lahko uporabljajo piškotke na tej strani. Med oglaševalci so med drugim tudi: Google Adsense, Iprom, Ad Partner, Httpool in Rewords. QWERTY.si ne more vplivati ali nadzirati piškotkov, ki jih uporabljajo tretje stranke za oglaševanje.


POPULARNO

Zadnji komentarji